Ezt a kérdést tettük fel ­– illetve tette fel a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány – azon a plakáton, ami a budapesti Ötvenhatosok terén, a 16. ARC kiállításon tekinthető meg egészen szeptember 25-ig.

Természetesen mi, az alapítvány munkatársai, önkéntesei is évről évre ellátogattunk a Városliget melletti térre, hogy végignézzük azokat az óriásplakátokat, amik minden évben más és más társadalmi témát járnak körül. Ezért is örültünk nagyon az ARC és a MACI (már a név miatt elfogultak vagyunk) – Magyar Civilszervezetek felhívásának, amiben nonprofit szervezeteket kértek arra, hogy mutassák be tevékenységünket és társadalmi hasznosságukat kreatív formában. A beérkezett művek legjobbjait díjazták és kiállították​, ezek között szerepel a mi plakátunk is. ​

​A kreatívon azt szerettük volna megmutatni, hogy​ ​a fogyatékossággal élő emberek közül sokan tudnak és akarnak dolgozni. KÉPESEK RÁ. Elszomorító, hogy ennek ellenére a fogyatékos és megváltozott munkaképességű embereknek mindössze 10-15% kap munkát Magyarországon, ami borzasztóan alacsony arány (vö. a nyugat-európai 60%-os rátával).

​A Premier Kultcafé ​fogyatékossággal élő munkatársaink napról napra bizonyítják, hogy képesek hasznos munkát végezni, és arról is nap mint nap megbizonyosodunk, hogy a munkavégzés örömöt jelent a számukra. A Down-szindrómás Gyurci is így van ezzel. Gyurci egyébként március 10. óta, vagyis a kezdetektől a Premier Kultcaféban dolgozik. Nagyon jó munkaerő és sokszínű egyéniség: többek között évek óta ő a Down Világnap egyik műsorvezetője, most pedig már „kampányunk” arca is. Azon, hogy milyen boldogan vett részt ebben a projektben, nem is lepődtünk meg, hiszen hozzá is közel állnak a vizuális művészetek, hobbija a fotózás, egy májusi rendezvényükön például ő készítette a képeket.

Fontosnak tartjuk közölni a világgal, hogy Gyurc​​i ​–hasonlóan fogyatékossággal élő kollégáihoz​–​ tud és szeret is dolgozni. Mi pedig szeretnénk elérni, hogy tevékenységünk hatására egyre több munkaadó ismerje fel, hogy a fogyatékossággal élő embereknek is helyük van a munkaerőpiacon. Ne​m​ a képességek hiánya, hanem a meglévő képességek felől ​érdemes közelíteniük, és nemcsak nekik, hanem mindenki másnak is. Bízunk benne, hogy egyszer majd mindenkinek természetes lesz, hogy a munkahelyén a mellette lévő asztalnál ​egy ​kerekesszékes kolléga ül, az étterembe​n​ a pincér nagyot hall​, ​a hipermarketben ​pedig ​egy értelmi sérült lesz segítségünkre, ha nem találunk valamit.​ Bízunk benne, hogy Gyurcihoz hasonlóan egyre több fogyatékossággal élő ember mondhatja el magáról, hogy a munkája boldoggá teszi.

És akkor íme a mű:

gyurci_boldog

A plakátot készítette Győrffy Krisztina készítette, a képen Novák György szerepel.

​Ha tetszik a kezdeményezésünk, szerettek a Premier Kultcaféba járni, megkedveltétek Gyurcit, vagy ami a legfontosabb, tetszik a plakátunk, adjátok le voksotokat a közönségszavazáson!
​​