Premier Kultcafé

Rita, jött, látott, és írt rólunk néhány bekezdést. Mi pedig nagy örömmel  megosztjuk. Íme.

“Éppen a fogorvostól botorkáltam hazafelé, amikor hirtelen beugrott, hogy aznap van a Vörösmarty mozi nyitó napja, immáron Premier Kultcafé néven. Azonnal irányt váltottam, hogy megnézhessem az újjá született mozit. Zsibbadó arcomra azonnal mosoly kerekedett, ahogy beléptem. Olyan atmoszféra fogadott, amire már nagyon régóta szomjaztam: a színek, a formák, az emberek és a tudat, hogy végre újra nyitva van a hely – azonnal beszippantott. Kiszúrtam az egyik kis asztalt és leültem a kávémmal, hogy onnan vegyem jobban szemügyre a részleteket.

Körülöttem sürgölődtek a kedves alkalmazottak, akik élvezték első munkanapjukat és lesték a vendégek minden kívánságát. A pultban a kávén kívül rengeteg más finomság is vár a betévedőkre: friss szendvicsek, péksütemények, sütik, turmixok, levek….

A kávém után körbesétáltam kicsit. Világossá vált hamar, hogy több rejlik a csinos kávézó mögött: áprilisban újra indulnak a vetítések is a mozitermekben, ráadásul nem mással, mint a MaNDA-val karöltve, így az igazi archív gyöngyszemek is vászonra kerülnek újra. A nagyteremben a vetítéseken kívül a legszínesebb programkínálat várja majd a nagyérdeműt, a családi megmozdulásoktól, a stand up comedy-n át egészen a felolvasó estekig – mindenki találhat kedvére valót.

Már több mint egy órája ott voltam. A kávém már rég elfogyott, de én még mindig maradni akartam és azután áhítoztam, bárcsak azonnal kezdődne valamilyen kultúrprogram, amire még beülhetnék. Akkor ez nem valósult meg, de azóta is nap, mint arra sétálok és legalább egy kávéra beülök, hogy újraélhessem a Premier Kultcafé – élményt.”

 

Később pedig a kiegészítést is megkaptuk:

“Filmélmény a Premier Kultcaféban

2014-ben a Vörösmarty Mozi bezárta kapuit. Szomorú esemény volt ez számomra, de titkon reménykedtem, hogy valaki csak megmenti ezt a csodás helyet. Nem kellett nagyon sokat várni, és Premier Kultcafé néven történt meg a legjobb dolog, ami a Vörösmarty-val történhetett. 2016 áprilisától a MaNDA gyűjteményéből szemezgetve áll össze a moziműsor, így olyan ritkaságokat láthatunk újra vásznon, mint pl. Bódy Gábor Nárcisz és Psychéje vagy Fábri Zoltán Körhintája. Minden filmőrült garantáltan megnyalja majd mind a 10 ujját, hiszen azon túl, hogy újra életre kelnek a BBS vagy az Inforg Stúdió filmjei, különleges filmklubok és filmfesztiválok is vendégei lesznek a Premier Kultcafé termeinek.

A programot színesíti a sok-sok retrospektív műsor is, amivel szélesíthetjük tudásunkat sok rendező korábbi munkásságából az aktuálisan is moziban futó filmje mellett, legyen szó Nemes-Jeles Lászlóról, Nemes Gyuláról vagy a Buharov testvérekről.”

premier_alt