Azt mindenki tudja (reméljük!), hogy a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány azért született meg, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásának fontosságára, és példát mutatva létrehozzon egy olyan munkahelyet, ahol az alkalmazottak többsége megváltozott munkaképességű. De menjünk egy kicsit tovább! Mielőtt megnyitottunk volna, így foglaltuk össze a missziónkat az alapítvány “maciblogjában”.

 

Társadalmi küldetés

Indultunk onnan, hogy évekkel ezelőtt elhatároztuk, hogy megteremtünk egy olyan kis kávézót, ahol a felszolgálók valamilyen fogyatékossággal élnek, és megmutatjuk, hogy ők képesek az önálló munkavégzésre.

Céljaink azonban túlnőttek mindezen akkor, amikor megkaptuk a lehetőséget arra, hogy a két évvel ezelőtt bezárt Vörösmarty mozit (korábbi nevén Savoy-t) átalakítsuk, és újra elérhetővé tegyük a közönség számára. Adott volt a kihívás, elkezdtük a munkát. Megtaláltuk a kivitelezőket, előálltunk egy merész koncepcióval, és megkezdtük a munkát. Egy olyan kulturális központot hozunk létre, azon túl, hogy megváltozott munkaképességű munkavállalók fognak dolgozni (például felszolgálóként, jegyszedőként), mindent megteszünk azért, hogy elősegítsük a fogyatékossággal élő emberek beilleszkedését a társadalomba. Integrációs programok, akadálymentes bulik, szemléletformáló filmvetítések is helyet kapnak a programok között, és egy kis shopot is találtok, ahol fogyatékossággal élők által készített design termékeket vásárolhattok meg. A kultúra mindenkié, nem lehetnek akadályok. A Vörösmarty projekt erről szól.

 

Műfajteremtés

És hogy tovább bonyolítsuk a helyzetet, új néven mutatkozik be Budapest legújabb kulturális színtere, ahol a céljaink végre megvalósulnak: bemutatjuk a Premier Kultcafét! A névválasztásnak több oka is van: PREMIER, mert egyedi, első a műfajában. Így aztán ennek a műfajnak nincs is bevett megnevezése, “kénytelenek” voltunk egy fogalmat is alkotni – ezért lettünk KULTCAFÉ! Jogosan merül fel a kérdés: mi lesz a mozival?

 

Hagyományőrzés

A kis moziterem megmarad az art mozik kedvelőinek, de a nagyteremben is van lehetőségünk a filmvetítésre, itt viszont sok másra is számíthat a nagyérdemű. Terveink szerint lesznek irodalmi estek, meet-upok, akusztikus koncertek, komolyzenei programok, és olyan műfajokat is bemutatunk, mint a stand-up comedy vagy slam poetry. Számos neves hazai művész egyszer már kezdeményezésünk mellé állt, az ő koncertjeik, előadásaik is színesítik majd az egyébként is sokszínű programkínálatot.

 

Indultunk valahonnan innen:

_mozizi

 

Ide tartottunk:

beharangozo

 

2016. március 10. óta pedig nyitva vagyunk:

IMG_20160526_191038