Doku filmklub
Időpont 2019/05/29 18:45

Filmklub sorozat a Faludi Ferenc Akadémia szervezésében

 

JEGYINFÓ

         Teljes árú jegy: 1000 Ft

  • Kedvezményes jegy DOKU Faludi filmklub bérlettel: 600 Ft
  • Féléves DOKU Faludi filmklub bérlet: 2000 Ft

Jegyek a helyszínen válthatók.

 

01.30.

GULYÁS JÁNOS: LUJOS KŐ PÁL SZOBRÁSZMŰVÉSZ PORTRÉJA (2013) 52’

A film nemcsak Kő Pál, az invenciókban gazdag szobrász művészetét, hanem sokoldalú és színes egyéniségét is megmutatja.

 

02.13.

DOMOKOS JÁNOS: A TE NEVED (2018) 53’

Egy különös baráti társaságot ismerhetünk meg tevékenységük egyik ágán, a hajléktalan emberek gondozásán keresztül. A Szent Egyed közösség tagjai olyan laikusok, akik tanulmányaik, munkájuk mellett a társadalom perifériájára szorultakon, többek között hajléktalanokon segítenek egészen szokatlan módon: nem ellátandó klienseknek tekintik őket, hanem egyszerűen felismerik bennük a felebarátot.

Vendég: Domokos János

 

02.27.

BÁLINT ARTHUR: IKREK (2005) 70’

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ikerpár. Habár közeledtek az ötvenhez, nem volt még asszonyuk. Egész nap serényen dolgoztak a mezőn, de néha időt szakítottak lelkük szépítésére is. Lajos ilyenkor rajzolgatott, Sándor pedig verseket írt.

Vendég: Bálint Arthur

 

03.13.

TÓTH PÉTER PÁL: KODÁLY KATONÁJA – SZŐNYI ERZSÉBET ZENESZERZŐ PORTRÉJA (2013) 51’

Szőnyi Erzsébet arról vall, hogy már az otthoni miliőben meghatározó volt a zene. Főiskolás korában erősödött meg benne a felismerés, hogy a technikailag cizellált trendekkel szemben a kodályi úton fog haladni.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-, Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas Szőnyi Erzsébet zeneszerző, zenepedagógus Kodály Zoltán zenepedagógiai módszerének világszerte ismert és elismert népszerűsítője. A kiváló zeneszerző, karvezető és zenepedagógus, a Magyar Kodály Társaság egyik alapítója, elnöke és örökös tiszteletbeli tagja hét évtizeden át a Kodály-módszer elméletének és gyakorlatának elkötelezett művelője volt itthon és világszerte.

Vendég: Tóth Péter Pál

 

03.27.

SZALAY PÉTER: „TÜNDÉR REMÉNYEK” (DOKUMENTMESSZÉ) (2018) 23’

Repülünk az időben visszafelé – egészen a szebb időket megélt geszti kastélyig, amely a két miniszterelnököt adó Tisza család birtoka volt. A történelem súlya elhomályosítja a költészetre fogékony leszármazottat, a fiatalon elhunyt Tisza Domokos tragikus sorsát. A fiatalon elhunyt költő házitanítója volt többek között Arany János.

SZALAY PÉTER: VÁZLAT PRÓFÉTÁKRÓL (2017) 30’

Ez a rendhagyó film Balázs Imre festőművész nekrológja, mely egyben határon túli művészek arcképcsarnoka.

Vendég: Szalay Péter

04.10.

GULYÁS GYULA: KIFUTÁS – VONZÁSOK ÉS VALLOMÁSOK ARKASA HUDOZSNYIK – GALGÓCZY ÁRPÁD ÉLETÉBŐL ÉS EMLÉKEIRŐL (2009-2018) 103’

A Gulág-táborban szeretett bele az orosz költészetbe. Lágerlakóból lett az orosz irodalom tolmácsolója.

 

04.24.

CSILLAGHÁLÓBAN I. /EMLÉKEK PILINSZKY JÁNOS EURÓPAI ÚTJAIRÓL/ (2015) 53’zedeki

A költő az 1960-as évek második felében rendszeresen utazott Franciaországba és Angliába. barátságokból és szerelmekből szőtt kapcsolati háló egyben írásművészetét is táplálta.

 

05.15.

SURÁNYI Z. ANDRÁS: KÉT HÉT PIHENŐ (2004) 70’

Deme Márika 1947-ben árvalányként került a hét gyermekes Visky Ferenc református lelkész családjához egy kis pihenőre. A két hétből közel hatvan év lett.

 

05.29.

OSGYÁNI GÁBOR: BE NEM GYÓGYULT SEBEK (2017) 52’

Hosszú évtizedekig csak hallgatni lehetett a málenkij robotról, a gulág táborok borzalmairól. A túlélők egy csoportja elindul egykori megaláztatásaik színterére.

 

06.12.

MEGLEPETÉS