Doku filmklub
Időpont 2019/09/25 18:45

Filmklub sorozat a Faludi Ferenc Akadémia szervezésében

A DOKU filmklub ízelítőt ad a magyar dokumentumfilm elmúlt 50 évéből. A vetítéseket beszélgetés követi a film alkotóival, szereplőivel. A filmek és a beszélgetések a dokumentumfilmet mint a társadalom filmes lelkiismeretét vonják kérdőre: képesek-e  nekünk tükörképet állítani.

 

JEGYINFÓ

         Teljes árú jegy: 1000 Ft

  • Kedvezményes jegy DOKU Faludi filmklub bérlettel: 600 Ft
  • Féléves DOKU Faludi filmklub bérlet: 1200 Ft

Jegyek a helyszínen válthatók.

 

szept. 11. PAPP GÁBOR ZSIGMOND: KETTÉVÁLT ORSZÁG (2017) 92’

10 jobboldali(nak mondott) és 10 liberális(nak mondott) író, rendező, színész, zenész beszél a rendszerváltozásról, és arról, hogy mi történt itt velünk az elmúlt 30 évben. Dokumentumokkal fűszerezve.

szept. 25. MISPÁL ATTILA: CSILLAGHÁLÓBAN II. (2019) 52’

Miként volt jelen Pilinszky János életében a barátság és a szerelem, hogyan mosódtak a határok, hol érhető tetten ennek lecsapódása költészetében.

 

okt. 9. SIMONYI BALÁZS: ULTRA (2017) 83’

246 kilométer futás, benne egy 1200 méter magas hegy is, 36 óra a szintidő. Ez a Spartathlon. Kivel versenyez, aki ezen elindul?

 

okt. 23. PAJER RÓBERT: A NÉMA TÜNTETÉS (2016) 52’

1957-ben a fővárosi Toldy Gimnázium diákjai, néma sorfallal emlékeztek az egy évvel azelőtti eseményekre. A rendszer nem hagyta szó nélkül. Az osztály történelem tanárát Antall Józsefnek hívták.

 

nov. 6. LENGYEL GYULA-ORBÁN ÁGNES: NEM LEHET NYUGTUNK (2006) 53’

Halász Péter a csángók szenvedélyes kutatója 80 éves.1966-ban járt először csángóföldön. Újból útnak indul Külsőrekecsinbe, hogy megkeresse régi ismerőseit 40 évvel ezelőtt készült fotókkal a tarisznyájában.

 

nov. 20. NOVÁK TAMÁS: GAME OVER – AVAGY HOGYAN ÖLTÜK MEG A FUTBALLT (2016) 52’

A foci varázsa, a mögötte rejlő üzlet és a sportfogadás árnyoldalai. Lehet-e tiszta a játék vagy ez már végleg a 22-es csapdája?

 

dec. 4. IMRE LORÁND BALÁZS: MENJEK/MARADJAK: ÉDES OTTHON (2017) 69’

Fiatalok, akik ambíciókkal kiköltöztek Londonba, New Yorkba. Vannak, akik már vissza is jöttek. Három család és az újrakezdés nehézségei.

 

dec. 18. SÍVÓ JÚLIA: A FOLYÓ MÁSIK PARTJA (2011) 52’

A hajléktalan szálló lakói színdarabot próbálnak, mellyel nemzetközi fesztiválra készülnek. Film a reménybeli „másik partról”.

 

 

A heti rendszerességgel, szerdánként 18:45-kor megtartott vetítéseket követő beszélgetések során az érdeklődőknek alkalmuk nyílik a film alkotóival, vagy szakértő filmesztétákkal az alkotás tartalmi és formai kihívásait megvitatni. A filmklubok alcíme „látható és a láthatatlan”a választott filmek és a vetítéseket követő beszélgetések ehhez igazodva azt vizsgálják majd, hogy a kézzelfogható világ tényei mellett hogyan jelenik meg életünknek az a távlata, amely érzéki módon többnyire megragadhatatlan.

Szeptember 11-én indul a DOKU filmklub, amely az utóbbi másfél évtized hazai terméséből mutat be válogatást. Láthatjuk többek között Mispál Attila Pilinszky Jánosról szóló sorozatának második darabját, Papp Gábor Zsigmond Kettévált országát, Simonyi Balázs futófilmjét, az Ultrát, Sívó Júlia A folyó másik partja című, egy hajléktalanokból álló színjátszócsoport próbafolyamatát megörökítő alkotását, vagy Novák Tamás Game Over – avagy hogyan öltük meg a futballt című a sportfogadás árnyoldalait bemutató dolgozatát is.

 

A Faludi Ferenc Akadémia őszi filmklubjainak programja

A Faludi Ferenc Akadémia őszi filmklubjainak programja