Időpont 2017/12/18 00:00

„SZÉP ÚJ VILÁG” | 100 MAGYAR DOKUMENTUMFILM (1936–2013)

(11.20.–12.18.)

 

A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA filmklubja hétfő esténként 
Válogatás a magyar dokumentumfilm-történet kiemelkedő műveiből

HÍR»

 

Az 53 magyar játékfilm sikere után a Magyar Művészeti Akadémia tagjai kiválasztottak 100 dokumentumfilmet a műfaj legjelentősebb alkotásai közül. Ezeket tizenhárom tematikus csoportba szerkesztve vetítik le az érdeklődő közönségnek. Sorozatunk öt filmje három nagy témakört érint. Almási Tamás: Tehetetlenül és Schiffer Pál: Elektra Kft. című filmjei két szocialista nagyvállalat
(az Ózdi Kohászati Üzemek és a Videoton) szétesése után mutatnak be sorsokat: mit tud tenni a történelmi méretű válság fogaskerekei közé került egyes ember? Mindkét rendező több filmben járta körül ezt az átalakulást, mindig a hullámok által felemelt vagy elsodort szereplők szempontjából. Második témánk az egész (felbomló) szocialista tábor. Fekete Ibolya: Az apokalipszis gyermekei című dokumentumfilmjében ennek perspektívájából meséli el három orosz fiatalember történetét, akiket sorsuk vagy a véletlen a rendszerváltozás idején éppen Magyarországra hoz. A mai néző számára egyformán érdekes a főszereplő oroszok sorsa, és az őket körülvevő, zavaros viszonyok közepette átalakuló magyar világ.

Ugyanebből a történetből Fekete Ibolya dokumentarista játékfilmet is rendezett néhány évvel később: ez a Bolse vita. Sorozatainkban nem először nyílik lehetőség összehasonlítani egy-egy téma dokumentumfilmes és játékfilmes feldolgozását: ilyen volt például Szalai Györgyitől Az egyedi eset természetrajza, és a téma játékfilmes feldolgozása, Dárday-Szalai: Jutalomutazása. Míg Szalai Györgyi utólag rögzíti a kiinduló esetet, Fekete Ibolya előbb elkészíti a dokumentumfilmet, majd – megőrizve annak hitelességét – játékfilmben gondolja tovább a témát.

Végül a harmadik témakör a szomszédos országokban élő magyarok helyzete ugyanebben az átmeneti történelmi korszakban. Zsigmond Dezső dokumentumfilmes életművének jelentős részében foglalkozik ilyen sorsokkal. Élik az életüket című filmjében egy Kárpátaljai kis faluban mutat fel mélyszegénységben élő embereket, mély együttérzéssel.

A XIII. sorozat házigazdája: Szekfü András filmtörténész

 

2017. november 20.
Schiffer Pál: Elektra Kft.
2017. november 27.
Almási Tamás: Tehetetlenül
2017. december 4.
Fekete Ibolya: Az apokalipszis gyermekei I-II.
2017. december 11.
Fekete Ibolya: Bolse vita
2017. december 18.
Zsigmond Dezső: Élik az életüket

 

Letölthető műsorfüzet»

A Magyar Művészeti Akadémia összes programja a Premier Kultcaféban »